De Belgische tegel reist de wereld rond.

Rond 1900 exporteerden de Belgische fabrikanten van keramische en cementtegels een groot deel van hun productie naar het buitenland.

Keramische patroontegels en cementtegels een belangrijk Belgisch exportproduct !

Vandaag importeert België volop tegels uit exotische landen, maar dit was ooit anders. De Belgische tegel was ooit een vaak gevraagd exportproduct. 

De keramische antieke patroontegel 

Rond 1850 ontstond in België de eerste keramische vloertegelproductie met ingelegd decor. Het was Boch Frères dat als eerste Belgische bedrijf ingelegde tegels vervaardigde naar het voorbeeld van de Engelse “encaustic tiles”. Toen hun ingelegde tegels op de wereldtentoonstelling in 1862 bekroond werden, groeide dit bedrijf verder uit tot één van de belangrijkste Europese tegelproducenten. Al gauw ontstonden er verschillende concurrerende tegelbedrijven in België en in het noorden van Frankrijk. De Belgische bedrijven exporteerden een aanzienlijk aandeel van hun productie waardoor de Belgische vloertegel de wereld afreisde. 

Bron: Mario Baeck

Antieke keramische patroontegels van Boch Frères
Vormbak met mallen voor oude cementtegels

De cementtegel een waardig alternatief 

Naast de gebakken keramische vloertegels werden in België ook cementtegels gemaakt. Het was het bedrijf Les Usines á carreaux en Ciment Fiève & Cruls uit Gent dat het voortouw nam en zorgde voor de echte doorbraak van de cementtegel in België. Zij produceerden tegels die konden concurreren met de oude en antieke keramische patroontegels. Deze cementtegels werden ook door de goede prijs/kwaliteit verhouding een internationaal zeer geliefd Belgisch product. 

Foto: Een vormbank met mallen, vormroosters voor de handmatige productie van ingelegde gefigureerde tegels, ontwikkeld door de Duitse firma Carius (collectie M. Baeck)

Bron: Mario Baeck

Zelfde patronen en moeilijk te onderscheiden

Vaak hadden de cementtegels en keramische tegels dezelfde patronen. Het was dan ook voor de doorsnee man zeer moeilijk om deze 2 tegeltypes te onderscheiden. Het is dus geen toeval dat handelaars beide tegelsoorten in hun aanbod opnamen. 

De teloorgang van een bloeiende Belgische industrietak 

Door de opkomst van linolium, balatum en de Italiaanse goedkopere tegels sloten de meeste Belgische tegelfabrikanten hun deuren in de eerste helft van vorige eeuw. 

Foto: privé archief Impermo

Bron: Mario Baeck

oude cementtegel persen; foto uit de Impermo fabriek
Renovatieproject te Aarschot

De heropleving

Recent is er opnieuw een grote belangstelling voor de ingelegde antieke tegelvloeren. Nu worden authentieke vloeren vakkundig verwijderd uit oude huizen en gerestaureerd. Vervolgens krijgen ze een nieuw leven. Na meer dan 100 jaar hebben ze hun natuurlijke schoonheid weten behouden en geven ze een eerbetoon aan de ambachtslieden die ze meer dan 100 jaar geleden hebben geproduceerd. 

Facebook icon Instagram icon Pinterest icon